Een opschorting van bestraffing betekent dat de rechter vindt dat de feiten waarvoor je gedagvaard werd wel bewezen zijn, maar dat hij de uitspraak van jouw veroordeling ‘opschort’ voor een bepaalde termijn. Hij zal dus geen veroordeling uitspreken en legt je geen straf op.

De voordelen van opschorting van bestraffing

Kent de rechter je een opschorting toe? Dan zal je eerst en vooral geen geldboete moeten betalen of je rijbewijs moeten inleveren. Er zal immers geen straf worden uitgesproken. Een ander groot voordeel is ook dat er niets op je strafblad komt te staan. Je behoudt dus een blanco strafblad.

Proeftermijn

Een opschorting wordt steeds gekoppeld aan een proeftermijn van 1 tot 5 jaar. Pleeg je tijdens deze proeftermijn nieuwe strafbare feiten waarvoor je veroordeeld wordt? In dat geval kan de eerdere opschorting worden herroepen. Dat betekent dat er alsnog een straf zal worden uitgesproken voor het eerste misdrijf.

Wanneer kan je vragen om een opschorting?

Een opschorting wordt in bepaalde omstandigheden toegestaan, maar het is een gunstmaatregel. Dat wilt zeggen dat de rechter niet verplicht is om de opschorting toe te kennen.

Een goed voorbeeld wanneer een rechter je een opschorting kan toestaan is wanneer je een job hebt of ervoor aan het solliciteren bent waarvoor een blanco strafblad een absolute must is. Bijvoorbeeld een job bij het leger of als veiligheidsagent.

Een rechter zal ook sneller geneigd zijn om een opschorting toe te kennen wanneer hij je zou willen vrijspreken maar de feiten wel bewezen zijn. Bijvoorbeeld wanneer je veel te snel hebt gereden, maar wanneer je er wel een goede reden voor had, zoals wanneer je afspraak had voor een operatie maar je je had verslapen. Natuurlijk zal de rechter je wel vragen om hiervan bewijs bij te brengen.

In welke gevallen heb je geen recht op een opschorting?

Wil je vragen om een opschorting? Onthoud dan wel dat je geen eerdere veroordeling mag hebben opgelopen van een gevangenisstraf van meer dan 2 maanden. Op het misdrijf zelf mag bovendien geen straf staan die zwaarder is dan 5 jaar.

Wil je graag weten of een opschorting in jouw specifieke geval mogelijk is? Vraag ons dan zeker om advies of lees onze handleiding om zelf naar de politierechtbank te gaan.

Maak jij kans op een opschorting?