Drugs en andere verdovende middelen

Drugs, amfetamines of slaapmiddelen

Bepaalde slaapmiddelen, verdovende middelen en andere psychotrope stoffen kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Het besturen van een voertuig onder invloed van drugs, amfetamines of slaapmiddelen is dan ook strafbaar.

Heeft de politie je tegengehouden en vermoedt zij dat je drugs hebt gebruikt? In dat geval kan de politie je een speekseltest opleggen. Is de speekseltest positief? Dan zal via een speeksel- of bloedanalyse het exacte gehalte worden bepaald.

Meer concreet gaat het over de aanwezigheid van minstens een van volgende stoffen:

• Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) oftewel cannabis
• Amfetamine
• Methyleendioxymethylamfetamine (MDMA)
• Morfine(opiaten) of 6-acetylmorfine
• Cocaïne of benzoylecgonine

Welke straf riskeer ik?

Werd je door de politie betrapt op één van deze stoffen? Je riskeert in dat geval een geldboete van € 1 600 tot € 16 000 en een rijverbod van minstens 1 maand tot 5 jaar of voorgoed. Ook riskeer je dat je medische en psychologische testen zal moeten afleggen om na te gaan of je nog geschikt bent om een voertuig te besturen.

Wil je er helemaal het fijne van weten? Hier kan je nalezen wat de wettelijk toegelaten gehaltes zijn. Die zijn voor elke stof anders en worden bepaald in artikel 62ter§1 Wegverkeerswet voor de speekselanalyse en in artikel 63§2 Wegverkeerswet voor de bloedanalyse.

Wil je een rijverbod zeker vermijden of komt een weekendrijverbod eigenlijk beter uit? Lees hier onze tips wanneer je dat kan vragen en hoe je dat best aanpakt!

Jonge bestuurder

Ben je een jonge bestuurder? Dat heeft helemaal niets met je leeftijd te maken maar wel hoe lang je je rijbewijs al hebt.

Ben je minder dan 2 jaar in het bezit van een permanent rijbewijs B? Dan zal je naast het betalen van een geldboete en het uitvoeren van een rijverbod ook nog een theoretisch of praktisch rijexamen moeten afleggen.

De politierechter is meestal wel zo vriendelijk om je de keuze te laten tussen een theoretisch of praktisch rijexamen.

Wil je ons advies? Kies dan voor het theoretisch rijexamen! Het gaat niet alleen een stuk sneller om een afspraak te maken, het is ook nog eens een stuk goedkoper dan het praktisch rijexamen.

Herhaling

Beging je na een veroordeling wegens alcoholintoxicatie, dronkenschap of verdovende middelen opnieuw een soortgelijke overtreding? Gebeurde dit binnen een termijn van drie jaar na de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis? Opgelet, want je riskeert in dat geval een gevangenisstraf van 1 maand tot 2 jaar. Ook zal je een geldboete krijgen die kan oplopen van € 3 200 tot € 40 000. Ten slotte riskeer je een rijverbod van 3 maanden tot 5 jaar of zelfs voorgoed.

De bijstand van een advocaat kan in die gevallen zeker nuttig zijn.

Dat kan gratis!

Maak jij kans op een opschorting?