Door het rood gereden

Je was nogal gehaast en dacht dat je nog wel snel door het oranje kon rijden? De roodlichtcamera (of een passerende politieagent) drukte je echter onmiddellijk met de neus op de feiten: het verkeerslicht was op rood gesprongen en jij reed toch nog door.

De gevolgen zijn zwaar. Het negeren van een rood verkeerslicht is immers een overtreding van de derde graad.

Onmiddellijke inning 

In sommige gevallen zal je een boete krijgen via een onmiddellijke inning. Dat is een boete die wordt voorgesteld door de politie. Die boete bedraagt 174 euro.

Betaal je die op tijd, dan mag je op je twee oren slapen en is de zaak definitief afgehandeld.

Minnelijke schikking

Indien je de onmiddellijk inning niet (tijdig) hebt betaald, kan het parket van de Procureur des Konings je een minnelijke schikking aanbieden van € 235.

Betaal je die op tijd, dan is de zaak definitief afgehandeld en kan je niet meer vervolgd worden.

Dagvaarding voor de politierechtbank

Het parket van de Procureur des Konings kan echter ook beslissen om zonder meer toch over te gaan tot dagvaarding. Zij dient hiervoor geen bijzondere reden voor op te geven.

Indien je gedagvaard wordt en moet verschijnen voor de politierechtbank, dan mag jij – of je advocaat – gaan uitleggen wat er precies gebeurd is.

Weet je niet zeker of je wel door het rood reed en zou het misschien nog oranje kunnen geweest zijn? Ben je geflitst? Vraag dan zeker de camerabeelden op en het ijkingsbewijs van de camera. Soms is het zo dat de flitscamera niet werkte zoals het hoorde en maak je kans op een vrijspraak!

Kan er geen betwisting over bestaan dat je door het rood bent gereden?

Dan riskeer je een geldboete van € 240 tot € 4 000 en eventueel een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.

Wil je een rijverbod zeker vermijden of komt een weekendrijverbod eigenlijk beter uit? Lees dan zeker onze tips wanneer je dat kan vragen en hoe je dat best aanpakt!

Jonge bestuurder

Ben je een jonge bestuurder? Dat heeft helemaal niets met je leeftijd te maken maar wel hoe lang je je rijbewijs al hebt.

Ben je minder dan 2 jaar in het bezit van een permanent rijbewijs B? Dan zal je naast het betalen van een geldboete en het eventueel uitvoeren van een rijverbod ook nog een theoretisch of praktisch rijexamen moeten afleggen.

De politierechter is meestal wel zo vriendelijk om je de keuze te laten tussen een theoretisch of praktisch rijexamen.

Wil je ons advies? Kies dan voor het theoretisch rijexamen! Het gaat niet alleen een stuk sneller om een afspraak te maken, het is ook nog eens een stuk goedkoper dan het praktisch rijexamen.

Herhaling

Over ezels, stenen en zich er twee keer aan stoten.

Ben je binnen een termijn van één jaar, twee keer door het rood gereden? Dan wordt de boete verdubbeld.

Het kan bijzonder nuttig zijn om je in dat geval bij te laten staan door een advocaat. Die zal immers proberen om de boete zo laag mogelijk te houden.

Dat kan gratis!

Maak jij kans op een opschorting?