Heb je te snel gereden, vluchtmisdrijf gepleegd of had je wat te veel gedronken toen je achter het stuur kroop? Moet je verschijnen voor de politierechtbank? Zorg ervoor dat de politierechter weet wat er precies gebeurd is. Maar wie mag het eigenlijk gaan uitleggen? Wie mag jou verdedigen op de politierechtbank?

Vertel jouw verhaal!

Wat heel belangrijk is is dat de politierechter jouw verhaal te horen krijgt. Indien je te laat bent of je kan er niet geraken, zal hij een vonnis bij verstek uitspreken. Dat betekent dat hij in 99% van de gevallen een straf zal opleggen. Hij zal dus geen rekening houden met jouw verweer of persoonlijke situatie. De kans is heel groot dat de straf heel wat zwaarder zal zijn dan wanneer je zelf gaat of een advocaat voor jou laat gaan.

Wie mag jou verdedigen op de politierechtbank?

Het is niet verplicht om een advocaat onder de arm te nemen wanneer je moet verschijnen voor de Politierechtbank. Je mag ook zelf gaan. Het is echter niet toegelaten om iemand anders te sturen om aan de politierechter uit te leggen wat er is gebeurd. We zijn er zeker van dat jouw mama of buurman zijn/haar uiterste best zou doen om een zo goed mogelijk vonnis uit de brand te slepen. Maar dat mag dus niet.

Het is evenwel geen probleem wanneer énkel jouw advocaat verschijnt op de zitting. Jij hoeft in dat geval dus niet zelf aanwezig te zijn. Wanneer de politierechter het om een bepaalde reden toch belangrijk zou vinden om jou in persoon te horen, kan hij jouw persoonlijke verschijning bevelen op een latere zitting.

Je verzekeraar betaalt de advocatenkosten én de gerechtskosten

Twijfel je nog om zelf te gaan of om het aan een advocaat te vragen? In de meeste gevallen wordt onze bijstand volledig betaald door je rechtsbijstandsverzekeraar. Ook betaalt die de gerechtskosten terug wanneer je wordt veroordeeld!

Als je graag zou willen weten of je recht hebt op ‘een gratis advocaat’, mag je contact met ons opnemen. We zullen het gratis voor je navragen bij de verzekeringsmaatschappij waar je je autoverzekering hebt afgesloten.

Jammer genoeg horen we regelmatig dat sommige verzekeringsmakelaars adviseren om geen advocaat te raadplegen. Ofwel omdat hun verzekeringspolis dan duurder zou worden of omdat de verzekeraar de polis dan zou beëindigen. Dat gebeurt echter maar héél uitzonderlijk! Het mag dus zeker geen reden zijn om geen bijstand te vragen. Je hebt uiteindelijk toch verzekeringspremies betaald zodat je recht hebt op onze bijstand. Bovendien kan je hierdoor vaak honderden euro’s uitsparen! Je zou wel gek zijn om het niet te vragen.

Je mag je advocaat helemaal zelf kiezen

Wist je ten slotte dat jij je advocaat helemaal zelf mag kiezen? Je moet dus zeker niet zomaar akkoord gaan met de advocaat die door jouw verzekeraar wordt voorgesteld.

Heb je nog vragen of wil je weten hoe je je goed kan voorbereiden om toch zelf naar de politierechtbank te gaan? Vraag ons gerust wat tips of lees onze handleiding.

We wensen je alvast veel succes!