Vraag je je af welke boetes en straffen je riskeert in geval van vluchtmisdrijf? Dan is het eerst belangrijk om te weten wanneer er precies sprake is van vluchtmisdrijf.

Vluchtmisdrijf haalt regelmatig de krantenkoppen waarbij het in de meeste gevallen een voetganger of fietser betreft die wordt aangereden door een auto en waarvan de bestuurder nadien wegrijdt.

Maar wist je dat je ook vluchtmisdrijf pleegt als je tegen een paaltje of een boom rijdt en nadien wegrijdt zonder aangifte te doen?

Wat is vluchtmisdrijf?

Eerst en vooral is het dan ook om duidelijk te begrijpen wat vluchtmisdrijf precies is en wanneer je hiervoor vervolgd kan worden. We leggen het hier voor je uit:

  1. Het moet gaan om een verkeersongeval op een openbare plaats
  1. Dit ongeval werd door jou veroorzaakt of jij was de aanleiding van het ongeval
  1. Je bent opzettelijk weggevlucht
  1. Door te vluchten heb je je bewust onttrokken van ‘dienstige vaststellingen’

1 Een verkeersongeval op een openbare plaats

Er kan pas sprake zijn van vluchtmisdrijf wanneer je (lichamelijke of materiële) schade hebt veroorzaakt bij een verkeersongeval. Hiervoor is het zeker niet nodig dat er een voertuig bij betrokken is! Vluchtmisdrijf kan gepleegd worden door alle personen die betrokken zijn bij het ongeval. Dus ook door voetgangers, fietsers, skateboarders of zelfs door een passagier in een voertuig.

2 Het ongeval werd door jou veroorzaakt of jij was de aanleiding van het ongeval

Je kan bijvoorbeeld de aanleiding zijn geweest van een ongeval indien een ander voertuig voor jou heeft moeten uitwijken en tegen een boom is gereden. Het maakt hierbij niet uit of jij in fout was of niet. Maar om na te gaan wie verantwoordelijk was voor het ongeval, is het uiteraard belangrijk dat de politieagenten onmiddellijk na het ongeval àlle nuttige vaststellingen kunnen doen.

3 Je moet de intentie gehad hebben om te vluchten

Enkel wanneer je de bedoeling had om te vluchten, kan men spreken van vluchtmisdrijf. Ben je bijvoorbeeld na het ongeval vervoerd naar het ziekenhuis, dan heb je je uiteraard niet schuldig gemaakt aan vluchtmisdrijf. Het is ook best mogelijk dat je je zelfs niet bewust bent van de aanrijding. Denk maar aan een vrachtwagenchauffeur die niets opmerkt als hij tegen een paaltje rijdt. Het is wel aan jou om te bewijzen dat je hiervan niet op de hoogte was.

4 Door te vluchten heb je je bewust onttrokken van ‘dienstige vaststellingen’

Wat zijn dienstige vaststellingen? Dat betekent dat de politie ter plaatse komt om na te gaan of en wie aansprakelijk was voor het ongeval. Ook zal zij willen nagaan of je alcohol of drugs hebt gebruikt, of je een geldig rijbewijs hebt, of je voertuig wel geldig verzekerd was, of dat je je voertuig hebt ingeschreven of laten keuren,…

Ben je gevlucht en nadien teruggekeerd of heb je je enkele uren nadien bij de politie gemeld? Weet dan dat dit nog steeds gekwalificeerd zal worden als vluchtmisdrijf. Eventueel kan het wel aanleiding geven tot een ‘mildere bestraffing’.

Stel dat je een geparkeerd voertuig hebt aangereden en je laat je gegevens achter; is dit voldoende? Best kan je onmiddellijk aangifte doen bij de politiediensten zodat zij je correct kunnen adviseren. Zo vermijd je dat het Openbaar Ministerie je toch nog zal vervolgen voor vluchtmisdrijf.

Als je vervolgd wordt voor vluchtmisdrijf, wilt dat niet automatisch zeggen dat je daarom ook aansprakelijk bent voor het ongeval. Hiervoor zal de politierechter bijkomend moeten beoordelen of je een inbreuk hebt begaan op het wegverkeersreglement.

Wil je weten welke boete of straf je riskeert? Neem dan hier even een kijkje, waar we alles duidelijk hebben opgesomd.

Waarom je best een advocaat kan raadplegen indien je gedagvaard werd wegens vluchtmisdrijf?

Indien je kan aantonen dat je niet op de hoogte was van het ongeval of dat je niet de intentie had om je te onttrekken aan de dienstige vaststellingen? Dan kan de politierechter je vrijspreken. Een andere mogelijkheid is dat de politierechter het vluchtmisdrijf herkwalificeert naar het ‘niet ter plaatse zijn gebleven’. Hierdoor ontloop je een hogere geldboete en een rijverbod!

Heb je een dagvaarding ontvangen wegens vluchtmisdrijf en ben je nog op zoek naar de juiste verdediging voor de rechtbank? Contacteer ons dan onmiddellijk!  Met onze jarenlange ervaring als advocaat weten wij precies wat te doen.

Riskeer je een vervolging wegens vluchtmisdrijf?