Trop is trop en te veel is te veel! Dit geldt zeker wanneer je na enkele glaasjes alcohol nog overweegt in je auto te stappen: alcohol drinken en autorijden is zeker niet de beste combinatie. Maar wanneer heb je nu concreet te veel gedronken om met de auto te vertrekken? Wij geven je een kort overzicht waar wettelijk de grens ligt.

We weten allemaal dat het niet al te best is om met de wagen te rijden wanneer je al wat gedronken hebt. Wettelijk mag je dit wel, zolang het alcoholgehalte in je bloed onder de 0,5 promille blijft. Zodra je meer dan 0,5 promille in je bloed hebt of er een alcoholconcentratie van ten minste 0,22 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht wordt gemeten, ben je strafbaar. Je maakt je dan schuldig aan de verkeersovertreding van alcoholintoxicatie, oftewel ‘rijden onder invloed van alcohol’.

Maar wanneer ga je die grens te boven? Dit is voor iedereen anders: wanneer twee personen identiek dezelfde hoeveelheid alcohol binnenkrijgen, is het toch mogelijk dat de één een hoger alcoholgehalte in het bloed zal hebben dan de ander. Het alcoholgehalte is namelijk afhankelijk van verschillende factoren: je lengte, je gewicht, wat je gegeten hebt, maar ook hoe snel je drinkt en hoe lang het al geleden is dat je gedronken hebt. Bovendien speelt het geslacht ook mee.

Een standaardglas bier, wijn of cava bevat ongeveer 10 gram alcohol. Voor een gemiddelde man van 75 kilogram zal dit overeenkomen met ongeveer 0,2 promille in het bloed, terwijl dit voor een gemiddelde vrouw van 60 kilogram ongeveer 0,3 promille zal zijn. De vrouw zal dus na twee glazen al boven de wettelijk toegestane limiet komen, de man niet.

Totaal geen idee? De alcoholcalculator kan je helpen om een inschatting te maken.

Een pintje, een shotje of een glas wijn: 0,20 tot 0,30 promille
Een breezer, een mojito of een borrel: 0,25 tot 0,35 promille
Een Blonde Leffe of een Duvel: 0,50 tot 0,70 promille

Je denkt dus best twee keer na voordat je drinkt wanneer je met de wagen bent: na 2 glazen zou je namelijk al boven de wettelijke grens kunnen zijn, en bij een alcoholcontrole kan je jezelf schuldig maken aan alcoholintoxicatie wanneer je je alsnog in het verkeer begeeft.

Hier vind je terug welke straffen je riskeert in geval van rijden onder invloed.

Maak jij kans op een opschorting?